Menu

JOIN DISCORD
0 Leden Online
JOIN 0 ONLINE SPELERS play.dusdavidgames.nl
Wat is er Nieuw?
Welkom op DusDavidGames! Welkom op bij de DusDavidGames Community! Om deel te nemen aan ons forum en content te kunnen plaatsen dien je jezelf eerst te registreren! Klik hiervoor op de knop "Registeren" en volg de stappen in het volgende scherm. Heb jij al een account op onze community? Druk dan op de knop "Inloggen". Veel plezier!

Imperial & metrisch systeem

DenDonia

Ex-Staff
DenDonia
DenDonia
Quartz
Hey spelers,

Zoals sommigen weten woon ik sinds kort niet meer in Nederland maar in Bonaire. Sinds ik in Bonaire woon ben ik zelf in aanraking gekomen met een aantal Amerikaanse gewoontes (omdat de voormalige Nederlandse Antillen een populaire vakantiebestemming zijn voor onder andere de Verenigde Staten). Een voorbeeld hiervan (leuk feitje) is dat op Bonaire niet met de euro betaald kan worden (terwijl het 100% onderdeel is van Nederland), maar dat mensen hier met de amerikaanse dollar ($) betalen.

Een ander ding is dat, hoewel ze hier gewoon het metrische systeem hebben (meters, kilometers, centimeters etc.), je toch ook heel veel dingen in de imperiale hoeveelheden ziet (inch, foot, yard, mile, etc.). Waarschijnlijk hebben jullie ook wel eens van deze hoeveelheden gehoord in films en series.

Dus... Ik had even een kort moment de tijd en besloot het eens uit te zoeken, hoe zit dat imperiale systeem eigenlijk in elkaar? Nou blijkbaar is het niet zozeer heel moeilijk maar (vooral voor ons) heel onlogisch.

In ieder geval is het erg handig heb ik gemerkt dat je een basiskennis hebt van hoe het imperiale systeem in elkaar zit. Mocht je ooit de mogelijkheid hebben om de Verenigde Staten of Engeland te bezoeken, of via je werk of kennissen in aanraking te komen met imperiale hoeveelheden, weet je in ieder geval waar men het over heeft.

Dus... kortom. In het imperische systeem heb je 5 verschillende hoeveelheden, namelijk:
- Inch (in.) uitspraak: intsj
- Foot (ft.) uitspraak: voet
- Yard (yd.) uitspraak: jart
- Mile (mi.) uitspraak: majl
- Nautical mile (nm.) uitspraak: notikol majl

Voordat we echt in gaan op de echte lengtes van deze hoeveelheden zijn er een aantal handige tips om te weten hoeveel ze ongeveer zijn. Namelijk dit systeem is ontstaan vanuit de oudere meetgebruiken. Vroeger gebruikte men om dingen te meten gewoon handen en voeten, zo ook bij dit systeem.
- Een inch is ongeveer je duimbreedte.
- Een foot is, nouja, ongeveer de lengte van je voet.
- Een yard is ongeveer de lengte van je schouder tot aan het puntje van je middelvinger.
- Een mile is ongeveer de afstand die je loopt in 20 minuten.
(Bij de eerste 3 dan wel een volwassen lengte)

Als je (zonder terugrekenen naar meters etc.) even snel wilt weten hoe lang iets ongeveer is in imperiale eenheden kan je dus die handigheidjes gebruiken.

Dus, nu wij ongeveer weten hoe groot de eenheden zijn kunnen we ingaan op het omrekenen.

Omrekenen.
Dit is eigenlijk het onderdeel wat voor ons het raarst is. Als wij binnen ons eigen metrische systeem iets omrekenen doen we dat heel simpel. Namelijk 1 meter is 10 decimeter en 100 centimeter? Simpel toch? Gewoon een 0 toevoegen en de naam veranderd als we iets groter op kleiner maken.

In het imperiale systeem werkt het zo niet, tenminste soms niet. In het imperiale systeem werkt het namelijk zo:
1 inch is, nouja 1 inch, je kan niet echt kleiner dan een inch. Als je bijvoorbeeld de helft van een inch wilt hebben noem je het een "half inch" en dat duid je aan met 1/2 inch.\\ In het metrische systeem als we iets kleiner maken geven wij het een andere naam (meters -> CENTImeters). Dit gebeurt bij inches niet, je blijft het gewoon opdelen. Dus als je de 1/2 inch opdeelt krijg je 1/4 inch, enzovoort eigenlijk tot in de oneindigheid. Je kan dus een lengte van 1/32 inch hebben.

Dit hierboven is waarschijnlijk een beetje moeilijk te begrijpen, maar is ook niet heel belangrijk. Vanaf nu wordt het iets simpeler. Elke grotere eenheid kan opgedeeld worden in een kleinere eenheid. Dus even in een overzicht (ik gebruik hier de afkortingen die bovenaan staan):

1 inch. = 1 in.
1 foot = 12 in.
1 yard = 3 ft. of 36 in. ----> (immers 12 x 3 = 36)
1 mile = 1760 yd. of 5280 ft. ----> Je kan natuurlijk ook in inch. rekenen, maar dat is natuurlijk niet heel handig, dat is net zo iets als een kilometer in centimers opschrijven.

Deze omrekeningen lijken misschien onlogisch, dat zijn ze ook... Echter is het een kwestie van gewoon "weten". Voor iemand die het metrische systeem niet kent is dit niet anders dan logisch.

Een "Nautical mile" noemen wij overigens een zeemijl. Geen idee, maar zeemijlen (nm.) zijn nog net groter dan een normale mijl (mi.). Voor je referentie, een nautical mile is ongeveer 1,15 mi. Ik verwacht echter niet dat je zoiets veel gebruikt als je toevallig in de Verenigde Staten bent o.i.d., het is alleen handig om te weten wat het ongeveer is.

Even in een overzicht:
0745282a532e90c498dc7a7adf5efb80.png

De lichtgroene vakjes zijn eigenlijk de belangrijkste om te weten in vergelijking tot de eenheid die links staat. Het is immers niet belangrijk om te weten dat 1 kilometer 1.000.000 millimeter is, zo ook met imperiale eenheden.

Oftewel: 1 foot is 12 inch, 1 yard is 3 foot, 1 mile is 1760 yard en 1 nautical mile is 1,15 mile. (Let op, de nummers met een sterretje in het overzicht zijn afgerond). Net zoals bij ons 1 decimeter is 10 centimer, 1 meter is 10 decimeter, 1 decameter is 10 meter (geen idee of jullie de decameter kennen, wordt weinig gebruikt) etc. De logica is in principe hetzelfde, het omrekenen gaan gewoon met andere cijfers.

De truc is natuurlijk om het imperiale systeem te kunnen gebruiken zonder telkens terug te moeten rekenen naar het metrische systeem, dat scheelt namelijk enorm veel tijd. Dat is ook de reden waarom ik tot nu toe nog geen omrekeningen heb neergezet van imperiale eenheden naar metrische eenheden. Dat komt nu:

Imperiale naar Metrische:
Dit stuk is eigenlijk niet heel bijzonder. Er zit namelijk totaal geen logica in het omrekencijfers van imperiale getallen naar metrische getallen. Je moet het gewoon weten, dus hier komen ze:
c68caf724e23a6226b36f8141f435598.png

Wederom zijn de grijze vakjes niet enorm relevant en de groene vakjes de handigste. Het valt je misschien om dat de groene vakjes niet netjes in 1 schuine lijn staan. Dat is omdat wij, in ieder geval in nederland vooral centimers, meters en kilometers gebruiken en zelden decimeters en zeker bijna nooit decameters of hectometers (10 en 100 meter). We zeggen vaak dus gewoon 10 meter in plaats van 1 decameter, enzovoort. Het is dus ook handiger om de omrekening van een foot en een yard allebei naar een meter te weten, in plaats van decimeters o.i.d.

En dat is het eigenlijk! Tenminste, de basis. Dus nog even kort ter herhaling:
- Er is niks kleiners dan een inch, als je kleiner wilt gaan is het dus 1/2 inch, 1/4 inch, etc.
- De afkortingen zijn: inch (in.), foot (ft.), yard (yd.), mile (mi.), nautical mile (mn.)
- Een inch is ongeveer een volwassen duimbreedte, een foot is ongeveer de lengte van een volwassen voet, een yard is ongeveer de lengte van een volwassen arm en een mile is ongeveer de afstand die je in 20 minuten loopt.
- 1 foot is 12 inch.
- 1 yard is 3 foot.
- 1 mile is 1760 yard.
- 1 nautical mile is 1,15 mile.

- 1 inch is ongeveer 2,5 centimer.
- 1 foot is ongeveer 0,3 meter.
- 1 yard is ongeveer 0,9 meter.
- 1 mile is ongeveer 1,61 kilometer.

Natuurlijk kan je tussen al deze hoeveelheden nog rekenen (bijvoorbeeld hoeveel micrometer is een yard en hoeveel inch is 1 nautical mile, maar dat zal je in de praktijk weinig nodig hebben).

Slot:
Kortom, het is niet heel moeilijk het imperiale systeem. Het is vooral een beetje onlogisch en een beetje onthoud werk voor ons. Echter zal je misschien nu opmerken dat als je een Engelstalige film kijkt of op vakantie bent in een lang waar het imperiale systeem gebruikt wordt dat je snapt/begrijpt waar ze het over hebben en zelfs misschien niet een boete krijgt, omdat je 60 mph (miles per hour) rijdt omdat je denkt aan 60 km/h. Dat is een fikse boete kan ik je verzekeren!

Ik hoop dat ik mijn verveling in een nuttige post met nuttige informatie heb kunnen zetten.

Met vriendelijke groet.
DenDonia

Disclaimer: Als er foutjes in staan, ik ben geen god m.b.t. het imperiale systeem, foutjes kan ik altijd even fixen!
 
Laatst bewerkt:

Frylios

DDG SuperLegende
Frylios
Frylios
Mooie forum post Abel, klasse uitgelegt.

Als we het over dit oude reliek van een meet systeem gaan praten geef ik ook mijn mening er over als een Nederlands-Amerikaan. Het imperisch systeem is iets wat men heeft geprobeert er langzaam uit te krijgen in de USA en dit heeft zo zijn redenen gehad, in het begin had de verenigde staten geen standaard systeem, in New York gebruikte men afmetingen van Nederlandse afkomst en in het zuide en westen van de orginele 13 kolonien kwam je afmetingen van Spaanse en Franse afkomst. Na een tijd nam Amerika het imperisch systeem van de Britten op en zo is dat gebleven in de loop van de jaren maar na een tijd begon er een roeping te komen om overtegaan naar het metrisch systeem. dit ging zo door tot aan het midden van de 20ste eeuw waar Amerika bepaalde acties ondernam om het metrisch systeem in te voegen tussen de Amerikaanse mensen en dit ging door met 'The Metric Conversion Act' die in December 23, 1975 tot wet werdt getekent.
Dit is de reden dat op elk academisch vlak in Amerika het metrisch stelsel wordt gebruikt (en op een random snelweg in arizona het metrisch systeem exclusief wordt gebruikt) echter is er nogsteeds vrijveel pushback tegenover dit systeem, maar met steeds meer mensen die het leren op school wordt het systeem echter wel meer gebruikt tegenwoordig dan eerst maar er wordt geschat dat maar zo'n 35-40% van de bevolking het systeem gebruikt in het dagelijks leven.

Verder gebruik ik zelf nogsteeds het metrisch systeem als Nederlander in Amerika en kan ik daar vrijwel altijd mee overweg echter gebruikt ik het wel en heb ik een vorm van respect voor het vasthouden aan het imperisch systeem want dat is een typisch amerikaans iets, trots zijn op een systeem wat niet meer volledig tot toepassing zou zijn als het ergens anders in gebruik zou zijn maar het alsnog blijven behouden omdat 'Murica'.
 
Laatst bewerkt:

Deleted member 13440

DDG Legende
TheFrenkTenk
TheFrenkTenk
Quartz
Hey spelers,

Zoals sommigen weten woon ik sinds kort niet meer in Nederland maar in Bonaire. Sinds ik in Bonaire woon ben ik zelf in aanraking gekomen met een aantal Amerikaanse gewoontes (omdat de voormalige Nederlandse Antillen een populaire vakantiebestemming zijn voor onder andere de Verenigde Staten). Een voorbeeld hiervan (leuk feitje) is dat op Bonaire niet met de euro betaald kan worden (terwijl het 100% onderdeel is van Nederland), maar dat mensen hier met de amerikaanse dollar ($) betalen.

Een ander ding is dat, hoewel ze hier gewoon het metrische systeem hebben (meters, kilometers, centimeters etc.), je toch ook heel veel dingen in de imperiale hoeveelheden ziet (inch, foot, yard, mile, etc.). Waarschijnlijk hebben jullie ook wel eens van deze hoeveelheden gehoord in films en series.

Dus... Ik had even een kort moment de tijd en besloot het eens uit te zoeken, hoe zit dat imperiale systeem eigenlijk in elkaar? Nou blijkbaar is het niet zozeer heel moeilijk maar (vooral voor ons) heel onlogisch.

In ieder geval is het erg handig heb ik gemerkt dat je een basiskennis hebt van hoe het imperiale systeem in elkaar zit. Mocht je ooit de mogelijkheid hebben om de Verenigde Staten of Engeland te bezoeken, of via je werk of kennissen in aanraking te komen met imperiale hoeveelheden, weet je in ieder geval waar men het over heeft.

Dus... kortom. In het imperische systeem heb je 5 verschillende hoeveelheden, namelijk:
- Inch (in.) uitspraak: intsj
- Foot (ft.) uitspraak: voet
- Yard (yd.) uitspraak: jart
- Mile (mi.) uitspraak: majl
- Nautical mile (nm.) uitspraak: notikol majl

Voordat we echt in gaan op de echte lengtes van deze hoeveelheden zijn er een aantal handige tips om te weten hoeveel ze ongeveer zijn. Namelijk dit systeem is ontstaan vanuit de oudere meetgebruiken. Vroeger gebruikte men om dingen te meten gewoon handen en voeten, zo ook bij dit systeem.
- Een inch is ongeveer je duimbreedte.
- Een foot is, nouja, ongeveer de lengte van je voet.
- Een yard is ongeveer de lengte van je schouder tot aan het puntje van je middelvinger.
- Een mile is ongeveer de afstand die je loopt in 20 minuten.
(Bij de eerste 3 dan wel een volwassen lengte)

Als je (zonder terugrekenen naar meters etc.) even snel wilt weten hoe lang iets ongeveer is in imperiale eenheden kan je dus die handigheidjes gebruiken.

Dus, nu wij ongeveer weten hoe groot de eenheden zijn kunnen we ingaan op het omrekenen.

Omrekenen.
Dit is eigenlijk het onderdeel wat voor ons het raarst is. Als wij binnen ons eigen metrische systeem iets omrekenen doen we dat heel simpel. Namelijk 1 meter is 10 decimeter en 100 centimeter? Simpel toch? Gewoon een 0 toevoegen en de naam veranderd als we iets groter op kleiner maken.

In het imperiale systeem werkt het zo niet, tenminste soms niet. In het imperiale systeem werkt het namelijk zo:
1 inch is, nouja 1 inch, je kan niet echt kleiner dan een inch. Als je bijvoorbeeld de helft van een inch wilt hebben noem je het een "half inch" en dat duid je aan met 1/2 inch.\\ In het metrische systeem als we iets kleiner maken geven wij het een andere naam (meters -> CENTImeters). Dit gebeurt bij inches niet, je blijft het gewoon opdelen. Dus als je de 1/2 inch opdeelt krijg je 1/4 inch, enzovoort eigenlijk tot in de oneindigheid. Je kan dus een lengte van 1/32 inch hebben.

Dit hierboven is waarschijnlijk een beetje moeilijk te begrijpen, maar is ook niet heel belangrijk. Vanaf nu wordt het iets simpeler. Elke grotere eenheid kan opgedeeld worden in een kleinere eenheid. Dus even in een overzicht (ik gebruik hier de afkortingen die bovenaan staan):

1 inch. = 1 in.
1 foot = 12 in.
1 yard = 3 ft. of 36 in. ----> (immers 12 x 3 = 36)
1 mile = 1760 yd. of 5280 ft. ----> Je kan natuurlijk ook in inch. rekenen, maar dat is natuurlijk niet heel handig, dat is net zo iets als een kilometer in centimers opschrijven.

Deze omrekeningen lijken misschien onlogisch, dat zijn ze ook... Echter is het een kwestie van gewoon "weten". Voor iemand die het metrische systeem niet kent is dit niet anders dan logisch.

Een "Nautical mile" noemen wij overigens een zeemijl. Geen idee, maar zeemijlen (nm.) zijn nog net groter dan een normale mijl (mi.). Voor je referentie, een nautical mile is ongeveer 1,15 mi. Ik verwacht echter niet dat je zoiets veel gebruikt als je toevallig in de Verenigde Staten bent o.i.d., het is alleen handig om te weten wat het ongeveer is.

Even in een overzicht:
0745282a532e90c498dc7a7adf5efb80.png

De lichtgroene vakjes zijn eigenlijk de belangrijkste om te weten in vergelijking tot de eenheid die links staat. Het is immers niet belangrijk om te weten dat 1 kilometer 1.000.000 millimeter is, zo ook met imperiale eenheden.

Oftewel: 1 foot is 12 inch, 1 yard is 3 foot, 1 mile is 1760 yard en 1 nautical mile is 1,15 mile. (Let op, de nummers met een sterretje in het overzicht zijn afgerond). Net zoals bij ons 1 decimeter is 10 centimer, 1 meter is 10 decimeter, 1 decameter is 10 meter (geen idee of jullie de decameter kennen, wordt weinig gebruikt) etc. De logica is in principe hetzelfde, het omrekenen gaan gewoon met andere cijfers.

De truc is natuurlijk om het imperiale systeem te kunnen gebruiken zonder telkens terug te moeten rekenen naar het metrische systeem, dat scheelt namelijk enorm veel tijd. Dat is ook de reden waarom ik tot nu toe nog geen omrekeningen heb neergezet van imperiale eenheden naar metrische eenheden. Dat komt nu:

Imperiale naar Metrische:
Dit stuk is eigenlijk niet heel bijzonder. Er zit namelijk totaal geen logica in het omrekencijfers van imperiale getallen naar metrische getallen. Je moet het gewoon weten, dus hier komen ze:
c68caf724e23a6226b36f8141f435598.png

Wederom zijn de grijze vakjes niet enorm relevant en de groene vakjes de handigste. Het valt je misschien om dat de groene vakjes niet netjes in 1 schuine lijn staan. Dat is omdat wij, in ieder geval in nederland vooral centimers, meters en kilometers gebruiken en zelden decimeters en zeker bijna nooit decameters of hectometers (10 en 100 meter). We zeggen vaak dus gewoon 10 meter in plaats van 1 decameter, enzovoort. Het is dus ook handiger om de omrekening van een foot en een yard allebei naar een meter te weten, in plaats van decimeters o.i.d.

En dat is het eigenlijk! Tenminste, de basis. Dus nog even kort ter herhaling:
- Er is niks kleiners dan een inch, als je kleiner wilt gaan is het dus 1/2 inch, 1/4 inch, etc.
- De afkortingen zijn: inch (in.), foot (ft.), yard (yd.), mile (mi.), nautical mile (mn.)
- Een inch is ongeveer een volwassen duimbreedte, een foot is ongeveer de lengte van een volwassen voet, een yard is ongeveer de lengte van een volwassen arm en een mile is ongeveer de afstand die je in 20 minuten loopt.
- 1 foot is 12 inch.
- 1 yard is 3 foot.
- 1 mile is 1760 yard.
- 1 nautical mile is 1,15 mile.

- 1 inch is ongeveer 2,5 centimer.
- 1 foot is ongeveer 0,3 meter.
- 1 yard is ongeveer 0,9 meter.
- 1 mile is ongeveer 1,61 kilometer.

Natuurlijk kan je tussen al deze hoeveelheden nog rekenen (bijvoorbeeld hoeveel micrometer is een yard en hoeveel inch is 1 nautical mile, maar dat zal je in de praktijk weinig nodig hebben).

Slot:
Kortom, het is niet heel moeilijk het imperiale systeem. Het is vooral een beetje onlogisch en een beetje onthoud werk voor ons. Echter zal je misschien nu opmerken dat als je een Engelstalige film kijkt of op vakantie bent in een lang waar het imperiale systeem gebruikt wordt dat je snapt/begrijpt waar ze het over hebben en zelfs misschien niet een boete krijgt, omdat je 60 mph (miles per hour) rijdt omdat je denkt aan 60 km/h. Dat is een fikse boete kan ik je verzekeren!

Ik hoop dat ik mijn verveling in een nuttige post met nuttige informatie heb kunnen zetten.

Met vriendelijke groet.
DenDonia

Disclaimer: Als er foutjes in staan, ik ben geen god m.b.t. het imperiale systeem, foutjes kan ik altijd even fixen!
Mooie forum post Abel, klasse uitgelegt.

Als we het over dit oude reliek van een meet systeem gaan praten geef ik ook mijn mening er over als een Nederlands-Amerikaan. Het imperisch systeem is iets wat men heeft geprobeert er langzaam uit te krijgen in de USA en dit heeft zo zijn redenen gehad, in het begin had de verenigde staten geen standaard systeem, in New York gebruikte men afmetingen van Nederlandse afkomst en in het zuide en westen van de orginele 13 kolonien kwam je afmetingen van Spaanse en Franse afkomst. Na een tijd nam Amerika het imperisch systeem van de Britten op en zo is dat gebleven in de loop van de jaren maar na een tijd begon er een roeping te komen om overtegaan naar het metrisch systeem. dit ging zo door tot aan het midden van de 20ste eeuw waar Amerika bepaalde acties ondernam om het metrisch systeem in te voegen tussen de Amerikaanse mensen en dit ging door met 'The Metric Conversion Act' die in December 23, 1975 tot wet werdt getekent.
Dit is de reden dat op elk academisch vlak in Amerika het metrisch stelsel wordt gebruikt (en op een random snelweg in arizona het metrisch systeem exclusief wordt gebruikt) echter is er nogsteeds vrijveel pushback tegenover dit systeem, maar met steeds meer mensen die het leren op school wordt het systeem echter wel meer gebruikt tegenwoordig dan eerst maar er wordt geschat dat maar zo'n 35-40% van de bevolking het systeem gebruikt in het dagelijks leven.

Verder gebruik ik zelf nogsteeds het metrisch systeem als Nederlander in Amerika en kan ik daar vrijwel altijd mee overweg echter gebruikt ik het wel en heb ik een vorm van respect voor het vasthouden aan het imperisch systeem want dat is een typisch amerikaans iets, trots zijn op een systeem wat niet meer volledig tot toepassing zou zijn als het ergens anders in gebruik zou zijn maar het alsnog blijven behouden omdat 'Murica'.

Op een of andere manier vind ik dit echt enorm interessant om te lezen haha. Goed werk :p
 

DenDonia

Ex-Staff
DenDonia
DenDonia
Quartz
Mooie forum post Abel, klasse uitgelegt.

Als we het over dit oude reliek van een meet systeem gaan praten geef ik ook mijn mening er over als een Nederlands-Amerikaan. Het imperisch systeem is iets wat men heeft geprobeert er langzaam uit te krijgen in de USA en dit heeft zo zijn redenen gehad, in het begin had de verenigde staten geen standaard systeem, in New York gebruikte men afmetingen van Nederlandse afkomst en in het zuide en westen van de orginele 13 kolonien kwam je afmetingen van Spaanse en Franse afkomst. Na een tijd nam Amerika het imperisch systeem van de Britten op en zo is dat gebleven in de loop van de jaren maar na een tijd begon er een roeping te komen om overtegaan naar het metrisch systeem. dit ging zo door tot aan het midden van de 20ste eeuw waar Amerika bepaalde acties ondernam om het metrisch systeem in te voegen tussen de Amerikaanse mensen en dit ging door met 'The Metric Conversion Act' die in December 23, 1975 tot wet werdt getekent.
Dit is de reden dat op elk academisch vlak in Amerika het metrisch stelsel wordt gebruikt (en op een random snelweg in arizona het metrisch systeem exclusief wordt gebruikt) echter is er nogsteeds vrijveel pushback tegenover dit systeem, maar met steeds meer mensen die het leren op school wordt het systeem echter wel meer gebruikt tegenwoordig dan eerst maar er wordt geschat dat maar zo'n 35-40% van de bevolking het systeem gebruikt in het dagelijks leven.

Verder gebruik ik zelf nogsteeds het metrisch systeem als Nederlander in Amerika en kan ik daar vrijwel altijd mee overweg echter gebruikt ik het wel en heb ik een vorm van respect voor het vasthouden aan het imperisch systeem want dat is een typisch amerikaans iets, trots zijn op een systeem wat niet meer volledig tot toepassing zou zijn als het ergens anders in gebruik zou zijn maar het alsnog blijven behouden omdat 'Murica'.
Inderdaad die ene snelweg hahaha.
 
Top